perjantai 6. helmikuuta 2015

Tervetuloa! Tulgua terveh! Tulgua käymäh! Tulkua tervehenä!

Nämä sivut kertovat Kiännä!-hankkeesta, jonka tarkoituksena on tukea karjalan kielen elvytystyötä Suomessa ja Venäjän Karjalassa kääntämisen avulla. Hanke on saanut Koneen Säätiöltä nelivuotisen rahoituksen ja toimii Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2015 - 2018.  Kiännä! yhdistää koulutusta, kääntämistä, käytännön kielenelvytystä sekä kääntämisen ja elvytyksen tutkimusta. Toimimme avoimesti ja järjestämme tilaisuuksia ja koulutuksia, joihin on vapaa pääsy. Toivomme myös antoisaa yhteistyötä karjalan elvyttäjien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Hankkeen tarkemman kuvauksen voit lukea Esittely-välilehdeltä. Työryhmäämme ja ohjausryhmäämme voit tutustua toiselta välilehdeltä. Joukkoomme kuuluu erilaisia ihmisiä, mutta meitä yhdistää innostus hankkeen aihetta kohtaan. Jäsenemme toimivat hankkeessa monissa rooleissa: suomen, karjalan ja venäjän kielten asiantuntijoina, kielitieteilijöinä, käännöstieteilijöinä, tutkijoina, opettajina, kääntäjinä, elvyttäjinä.

Yksi tavoitteistamme on tehdä karjalan kieltä pieneltä osaltamme entistä näkyvämmäksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Siihen voimme pyrkiä esimerkiksi tämän blogin avulla. Näillä sivuilla kirjoitamme suomeksi ja karjalaksi karjalan kielestä ja karjalaksi kääntämisestä. Karjala on suomen läheinen sukukieli, joten moni suomalainen pystyy ainakin osittain ymmärtämään karjalankielistä tekstiä. Jos et kuitenkaan ymmärrä, voit aina pyytää selitystä - olemme valmiit kääntämään tekstiä myös karjalasta suomeksi :-).

Näkemisiin! Nägemizih! Näimmökseh!