torstai 24. syyskuuta 2015

Livvinkarjalaa näkyväksi käännöskylttien avulla

Lauantaina 26.9.2015 vietetään Euroopan kielten päivää, joka tarkoituksena on edistää ja tehdä näkyväksi Euroopan monikielisyyttä. Päivästä kerrotaan tarkemmin näillä sivuilla: http://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/fi-FI/Default.aspx. Euroopassa puhutaan yli kahta sataa kieltä, joista monet ovat pieniä ja usein myös uhanalaisia vähemmistökieliä. Viralliset kielipäivän tapahtuvat keskittyvät usein Euroopan suuriin kieliin ja niiden opiskeluun. Meillä Itä-Suomen yliopistossa halutaan kuitenkin kiinnittää huomiota Euroopan pieniin kieliin.

Tällä kertaa me Itä-Suomen yliopiston humanistisen osaston opettajat ja tutkijat nostamme esiin
livvinkarjalan, joka on yksi Suomessa puhuttavista vähemmistökielistä. Karjala on suomen lähin sukukieli, ja sen ymmärtäminen on suomenkielisille yleensä helpompaa kuin esimerkiksi viron. Karjalan kieli on yliopistossamme erityisasemassa, sillä olemme ainoa suomalainen yliopisto, jossa karjalan kieltä ja kulttuuria voi opiskella sivuaineena.

Perjantaina 25.9.2015 livvinkarjalaa tehdään tunnetuksi kylttikäännöksillä, joita humanistisen osaston kieliaineiden opettajat ja tutkijat ovat ideoineet yliopiston Joensuun kampukselle (tarkemmin sanoen ravintola Auraan, kahvila Vienolaan ja Agora-rakennuksen käytäville). Lisäksi seuraamme tempausta sosiaalisessa mediassa: Twitterissä @Kianna_hanke, Facebookissa https://www.facebook.com/kiannahanke ja Instagramissa @kiannahanke. Käytämme asiatunnisteita #kielipäivä2015 ja #livvinpäivä2015.

Kyltit on kääntänyt UEF:n nuorempi tutkija Natalia Giloeva. Kääntäminen on yksi keino edistää ja ylläpitää monikielisyyttä, ja tempauksella haluamme osoittaa myös kääntämisen merkitystä kielen oppimisessa, ylläpitämisessä ja elvyttämisessä.

Käännöstempauksen järjestävät yhteistyössä Kiännä!-hanke, Kontu-hanke ja Crossling-olkkari. Hankkeita rahoittavat Koneen Säätiö ja Emil Aaltosen Säätiö.

Lisätietoja: yliopistonlehtori Helka Riionheimo, apulaisprofessori Leena Kolehmainen ja apurahatutkija Milla Uusitupa
http://kianna-hanke.blogspot.fi/
https://kontublog.wordpress.com/
https://crosslingolkkari.wordpress.com/
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@uef.fi

1 kommentti:

  1. Kai pienetgi ruavot ollah tärgiet, ku karjalan kieli suas nägyvytty.

    Toivon mugah erähänny päivänny olis mahtollistu opastuo karjalan kieldy Päivännouzu-Suomen universitietas sežo iččenäzenny ainehennu, ei vaigu sivuainehennu.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.